Har du väntat länge på stöd eller annat myndighetsbeslut? Se över dina möjligheter att begära att ditt ärende ska avgöras genom en dröjsmålstalan.
Enligt 12 § förvaltningslagen (2017:900) får en enskild part som inlett ett ärende som inte avgjorts i första instans inom sex månader begära att myndigheten ska avgöra ärendet. En sådan talan kallas för dröjsmålstalan. Myndigheten ska vid en sådan begäran, inom fyra veckor, antingen avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran.
Ett avslag på begäran om dröjsmålstalan är inte detsamma som att din ursprungliga ansökan blir avslagen, det innebär endast att din begäran om att få ärendet avgjort inom fyra veckor avslås och att handläggningen fortsätter som ”vanligt”.
För att du ska kunna begära dröjsmålstalan krävs tre saker;
- sex månader måste ha belöpt sedan ärendet inleddes,
- begäran ska vara skriftlig, och
- begäran ska skickas in av samma person som inlett ärendet.
Några begränsningar i möjligheten att begära dröjsmålstalan bör dock belysas. Inledningsvis kan en part endast begära dröjsmålstalan en gång under ärendets handläggning. Vidare gäller möjligheten att begära dröjsmålstalan endast vid handläggning där förvaltningsmyndighet är första instans, vilket innebär att bestämmelsen inte är tillämplig om handläggning i länsstyrelse initierats av ett överklagande av beslut från kommunal nämnd. Regeln tillämpas inte heller i exempelvis brottsbekämpande verksamhet eller på beslut tagna av kommuner eller regioner som kan laglighetsprövas enligt 13 kap. kommunallagen (2017:725). Till sist ska nämnas att om annan lag eller förordning innehåller en bestämmelse som avviker från bestämmelsen i 12 § förvaltningslagen om dröjsmålstalan ska i stället den bestämmelsen tillämpas på grund av förvaltningslagens subsidiaritet.
En myndighet som i närtid fått kritik för sina långa handläggningstider är Tillväxtverket. JO riktade i ett beslut från 19 november 2021 kritik mot just Tillväxtverket för bland annat den långsamma handläggningen av ärenden om stöd vid korttidsarbete.
Vill du läsa mer om kritiken som JO riktat mot Tillväxtverket kan du klicka här. Mer information om hur en begäran om dröjsmålstalan till Tillväxtverket ska gå till finns hos Tillväxtverket: se länk.
Har du eller ditt företag väntat på beslut från en myndighet i sex månader eller mer? Vänd dig till info@appelli.se för hjälp med att begära en s.k. dröjsmålstalan.